Van Ojik wil niet meewerken aan een rechts pensioenakkoord

GroenLinks-partijleider Bram van Ojik wil alleen verder praten over de pensioenplannen van het kabinet als zijn partij de doorslag kan geven. Zijn inzet is een eerlijker pensioenplan. Dat zei hij op het congres van GroenLinks in Utrecht.

Van Ojik zei in zijn speech: “GroenLinks wil graag constructief zijn, maar niet ten koste van alles. Neem de pensioenonderhandelingen. We hebben wekenlang met het kabinet om de tafel gezeten en nu kiezen kabinet en gedoogpartners er voor om andere geluiden buiten te sluiten. GroenLinks gaat niet voor spek en bonen aan tafel te zitten. Alleen als wij beslissend zijn, zodat we het slechte pensioenplan echt eerlijker kunnen maken zijn we van de partij."

Van Ojik hekelde het gebrek aan eerlijk delen in het kabinetsbeleid. Hij verwees daarbij zowel naar de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking als naar het taboe op het verkleinen van de inkomensverschillen. In zijn speech hield Van Ojik verder een pleidooi voor een politiek van vertrouwen. Hij hekelde de ‘eigen schuld, dikke bult’ samenleving van het kabinet.

Van Ojik: “Het kabinet doet nu alsof het mensen hun eigen schuld is dat ze geen werk kunnen vinden. Ze zullen wel meer geld willen, meer controle nodig hebben en meer boetes. We hebben een recordaantal werklozen en daar komen er volgend jaar 70.000 bij. En dan zou het de schuld van mensen zelf zijn? Ik stoor me daar ontzettend aan.”